loader image

Golden Space

ZlatoCene zlata do $2.250 u 2023.

Cene zlata do $2.250 u 2023.

 

Cene zlata do $2.250 u 2023

Foto izvor: proactiveinvestors.com.au

Lauri Vilijams, analitičar i komentator brokerske kuće Šarps Piksli, najavljuje rast cene zlata na $2.250 i pad bitkoina na $5.000 u sledećoj godini. On u ovom tekstu navodi da su to prognoze Erika Roberstena, globalnog šefa istraživanja za banku Standard Čarterd.

Brokerska kuća Šarps Piksli (Sharps Pixley) je inače jedan od najpopularnijih trgovaca zlatom u Londonu, a osnovani su još 1957. godine.

 

Pozitivni izgledi za cene zlata

Dakle, Vilijams navodi da su trgovci bili prilično pozitivni u pogledu izgleda za cene zlata, koje se trenutno kolebaju ispod granice od $1.800. Međutim, postoji tendencija da se na izglede za kriptovalute gleda negativno. Stoga je možda ohrabrujuće da je uvaženi analitičar iz jedne od najvećih svetskih banaka spreman da izrazi još ekstremnije stavove od trgovaca zlatom. To je posebno značajno za kripto valute.

 

Prognoze banke Standard Čarterd

U ovom slučaju radi se o analizi Erika Robertsena, globalnog šefa istraživanja za banku Standard Čarterd. On smatra da tržišta potcenjuju niz scenarija „iznenađenja“ za 2023. godinu. Jedan značajni scenario je nastavak poniranja kriptovaluta zajedno sa bitkoinom (BTC), vodećom kriptovalutom. Bitkoin bi mogao da padne na skoro $5.000 tokom 2023. BTC se, u vreme pisanja , trguje po ceni od oko $16.980, tako da bi ovo predstavljalo ogroman pad sa trenutnog nivoa. A da ne pominjemo pad sa nedavnog maksimuma od skoro $69.000 postignutog u julu 2021.

Robertsen dalje smatra da bi nedavni gubici zbog kolapsa menjačnice kriptovaluta FTX-a mogli biti dodatno opterećenje stalnim poteškoćama u tehnološkom sektoru uopšte. To bi značilo više bankrota i više problema za mnoge kriptovalute.

Generalno je mišljenje da su cene kriptovaluta u velikoj meri zasnovane na pompoznoj reklami. Međutim,  kada se to okrene protiv tržišta, padovi mogu biti brzi i dalekosežni, kao što smo videli kod FTX-a.

 

Prelivanje kripto kapitala u zlato

Što se tiče zlata, Robertsenove misli nisu ni približno tako ekstremne i mnogo su bliže generalnim analizama i verovatnom scenariju cena zlata. Kako kriptovalute propadaju, Robertsen smatra da bi investitori koji su na bitkoin i druge kriptovalute gledali kao na „digitalno zlato“, brzo prebacili svoja ulaganja u realnu imovinu. Na taj način bi podigli cenu zlata na oko $2.250 – što bi bio novi rekord za žuti metal. Ovo je nivo za koji se smatra da je realniji cilj cene zlata za sledeću godinu, u svakom slučaju. To je moguće čak i bez podsticaja od novca koji bi inače otišao u kripto sektor.

 

Duboka i produžena recesija

Takođe, sve je verovatnije da inflacija nastavlja da ima negativan uticaj na globalne ekonomije i da svet ide ka recesiji.  Ova recesija ima potencijal da bude i duboka i produžena. Cene energije i hrane ostaju na nivou iznad proseka. To je delom rezultat ruske invazije na Ukrajinu gde se čini da sukob ne pokazuje znake da će se uskoro okončati.

Sa visokom inflacijom koja se nastavlja, ekonomije trpe i cene akcija će sigurno biti podložne padu jer je potrošačka moć smanjena. Kao posledica toga i profiti preduzeća su smanjeni.

 

Kvartal 3, 2023 – proboj nivoa od $2.000

Zlato će verovatno biti jedan od retkih investicionih sredstava koje će ostati relativno nepromenjeno kao skladište bogatstva i kao zaštita od inflacije. Dok njegove svakodnevne cene mogu ostati malo promenjlive, njegov ukupni trend će verovatno biti pozitivan. Cene zlata će verovatno probiti nivo od $2.000 do kraja trećeg kvartala 2023, posebno ako se odigra Robertsenov scenario.

LBMA je izdao Izveštaj o trećem kvartalu tržišta plemenitih metala. Izveštaj navodi ključne statističke podatke za 2022.

 

Izvor:

https://www.sharpspixley.com/articles/lawrie-williams-gold-rising-to-$2-250-btc-falling-to-$5-000-both-next-year!_26653.htm

 

[(0) / (0)]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je prazna
    Call Now Button