loader image

O zlatu

O zlatu
ZLATO kao plemeniti metal, jedan je od najcenjenijih metala. Jedinstveno je po mnogobrojnim fizičko-hemijskim osobinama, mehaničkim karakteristikama, bioinertnosti, električnoj provodljivosti i dr. Našlo je najrazličitiju primenu, najčešće za izradu nakita i ukrasnih predmeta, ali i u industriji, tehnici, medicini, elektronici, telekomunikaciji …

Poseban značaj ima u monetarno-finansijskom sistemu. Davno je korišćeno kao sredstvo plaćanja, odnosno novac, dok kasnije dobija ulogu očuvanja ili garancije nacionalne valute (zlatni standard). Najuniverzalnija je valuta, u svakoj zemlji nezavisno od društveno-političkog uređenja ima vrednost i može se konvertovati u novac, odnosno imati funkciju sredstva plaćanja. Najčešće se javlja u obliku kovanica najrazličitijih oblika, veličina, čistoće i vrednosti. Često sa likovima vladara, nacionalnih simbola, ponekada jubileja ili važnih nacionalnih istorijskih događaja i praznika.

U skorije vreme je u obliku pločica različitih veličina od 1, 2, 5, 10, 50, 100 … 1000g, što podseća na novčane jedinice i dobija naziv valutno ili monetarno zlato. Ipak, učestio je termin INVESTICIONO ZLATO, što asocira na investiciju i očekivanu dobit od investicije. Primarna uloga INVESTICIONOG ZLATA je očuvanje vrednosti kapitala, ili ZAŠTITA kapitala, dok je sekundarna ostvarena dobit, odnosno profit.

Poslednjih 20 godina cena zlata je u proseku rasla 9,5 – 10,5% godišnje, što može zadovoljiti očekivanja onih investitora koji pored zaštite kapitala žele i dobit. Treba znati da je cena zlata „u fazi“ sa cenom energenata, hrane i oružja, tako da je rast cene zlata indikator globalnih kriza najrazličitijeg karaktera.

INVESTICIONO ZLATO podseća na tradicionalni način čuvanja zarađenog kapitala u obliku kovanica (dukata i sl.) koji je i do danas ostao aktuelan. S tom razlikom, da je INVESTICIONO ZLATO nosilac LBMA sertifikata i proizvod rafinerija sa Good Delivery liste, što eliminiše rizik u pogledu kvaliteta zlata (čistoća i težina), a istovremeno mu daje tržišni karakter.